krelin.wordpress.com

Kāpec zāle ir zaļa un debesis ir zilas?

Posted in ..utt., PWNED!/FAIL! by Thee Triode on 23 septembra, 2011

Centīšos maksimāli vienkārši, vienlaikus precīzi atbildēt uz šiem jautājumiem, kurus parasti visbiežāk uzdod bērnudārza vecuma bērni. Lieki piebilst – vairums vecāku nespēj uz tiem atbildēt. Sāksim ar zāli.

Kāpēc zāle ir zaļa?

Zāle ir zaļa, jo zaļš ir hlorofils – pigments (krāsviela), kas augiem attiecīgi piešķir zaļo krāsu (augi to ATSTARO, visu pārējo gaismas spektru ABSORBĒ). Šis pigments ir būtisks fotosintezes procesā, kas noris hloroplastos. Hloroplasti absorbē saules gaismu un vēlāk fotosintezes procesa rezultātā augi izdala skābekli (neiedziļināsimies pašā fotosintēzē  – komplekss process). Kāpēc hlorofils ir zaļš? Tas tāpēc, ka visizteiktākais saules gaismas spektrs, jebšu, gāzu, kas sadeg saulē, spektrs ir dzelten-zaļganais, līdz ar to hloroplasti ir pielāgojušies absorbēt tiesi šo gaismu. Tas izskaidro arī to, kāpēc cilvēkam visvieglāk ir uztvert zaļo gaismu.

Kāpēc debesis ir zilas?

Debesis ir zilas, jo saules gaismai, veicot ceļu caur atmosfērai, tieši zilo gaismas spektru ATSTARO gāzu molekulas, kas tajā atrodas. Saulrieta laikā debesis šķiet sarkanas, jo gaismai ir jāveic vēl garāks ceļš caur atmosfērai, līdz ar to izteiktāk tiek pamanīta garāko viļņu gaisma, attiecīgi – sarkanā. Ūdens tvaiki un putekļi atmosfēra tikai pastiprina šo gaismu spēli.

Labi, atzīstu, pirmsskolas vecuma bērnam te ir lērums ar nesaprotamiem vārdiem, pietam radīsies vēl kaudze jautājumu šīs diskusijas laikā… Tāpēc iesaku noskatīties šo video.

Komentēt